Gerrit Rietveld

divider

Gerrit Rietveld

Met zijn rood-blauwe stoel verwierf Gerrit Rietveld in 1917/1918 zijn bekendheid. Voor die tijd een revolutionair ontwerp. Een belangrijk voorbeeld voor de vroege modernistische ontwerptechniek. Rietveld zijn ontwerp werd een van de bekendste ontwerpen binnen de kunstbeweging ‘de-stijl’.

Gerrit Rietveld ontwerpen

divider

Gerrit Thomas Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld werd op 24 juni 1888 geboren in Utrecht. Op zijn elfde ging hij werken in de werkplaats van zijn vader. Hij verafschuwde de traditionele, massieve meubelen die daar gemaakt werden. Het beetje vrije tijd dat Rietveld had maakt hij zelf schetsjes en ontwerpen van meubels. Rietveld zijn ambities reikten verder, hij wilde niet meubelontwerpen van anderen maken. Tussen 1904-1908 volgde hij lessen van architect Piet Klaarhamer. Ook na die tijd volgde hij nog andere lessen. In 1917 opende Rietveld uiteindelijk zijn eigen meubelmakerij.

Rietveld ontwerpen

In zijn eigen meubelmakerij maakt hij zijn eigenzinnige ontwerpen, gebaseerd op een analytische benadering van het meubel. Rietveld heeft een aantal bekende meubelen gemaakt. Bekend is zijn rood-blauwe leunstoel, de Zigzag stoel en Steltmanstoel. Veel van de meubelen staan in het Centraal Museum in Utrecht. In 1924 bouwde hij het bekende Schröder huis dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Je hebt nog geen product bekeken.

Bijwerken van …
  • Geen producten in de winkelwagen.